Bolfan

Cilj

Dostići vrhunac u vinu, potpuno prirodnom vinu, cilj je do kojega želimo doći uz primjenu 100% prirodnog načina uzgoja vinove loze i potom prerade mošta u vino.

Vino s opojnom svježinom, različitim mineralnim i voćnim prirodnim aromama, cvjetnim sortnim mirisima, za ljude koji traže više, koji znaju prepoznati razliku.

Ususret prirodi i zdravljem vinu

Usmjerenje u proizvodnji grožđa i vina Bolfan usklađeno je s ciljem Ekoloških postupaka i dugoročnim Biodinamičkim principima.

Jednako u vinogradu kao i u podrumu naša je želja poštivati interese zdravog prirodnog okoliša, održavati mikrobiološku ravnotežu u vinogradu i šire, boriti se za zdravlje našeg trsa, djelovati u osvještenju svakog vinskog ljubitelja, kupca i namjernika.

Briga za okoliš

Da bi naše grožđe bilo uzgajano u najprirodnijim uvjetima osigurali smo uvjete za razvoj i razmnožavanje kukaca i životinjica koje su u velikoj mjeri zaslužne za zdrav i uravnotežen rast naših vinograda, a koje su putem izgradnje modernih ambijenata izgubile svoja prirodna staništa, te zbog konvecionalnog načina uzgoja poljoprivrednih kultura uvelike prorijeđene, a ponekle i nastale.

Oživljavanje tla

Fladen
Kako bi trs bio što zdraviji potrebno je hraniti ga zdravom prirodnom hranom (Biodinamički komposti i briga za ravnotežu života u tlu.)

Kompostne hrpe

Biodinamičke
Kako bi naš trs imao sve što mu je potrebno za zdravu ishranu najbolje je za njega pripremiti Biodinamičke komposte.

Vinogradi

Položaj
Svi naši položaji nalaze se na nadmorskoj visini 250-380m s prosječnim nagibom 16-30 %, južne i jugoistočne ekspozicije, a što predstavlja idealne uvjete za sadnju i obradu vinove loze i proizvodnju visokokvalitetnih vina.

Zemlja
Tisućljetna tradicija uzgoja vinove loze na obroncima današnjeg Zlatarskog vinogorja dovoljni svjedoči o tome kako tlo na kojem su zasađeni vinogradi vinarije Bolfan Vinski Vrh predstavlja idealan supstrat za proizvodnju visokokvalitetnih vina.

Upravo zbog svojih pedoloških, kemijskih i fizikalnih karakteristika koje nisu bile pogodne za uzgoj žitarica, kukuruza i drugih kultura koje traže plodniju i bogatiju zemlju, ovaj kraj je od davnina poznat po uzgoju vinove loze.

Tlo na kojem su zasađeni naši vinogradi možemo svrstati u skupinu tala sa pretežito laporastom podlogom i mekim sarmatskim i litavskim vapnencima koji su uvjetovali prilično ograničen razvitak jače podizoliranog tla i na taj način na strmim padinama sudjelovali u stvaranju pjeskovitih ilovastih tala, idealnih za uzgoj vinove loze.

Matični supstrat naših tala čine lapor, laporasti vapnenci te les, odnosno rastresiti ilovasti supstrat koji je podložan mehaničkom raspadanju kojeg pospješuje i sam korije vinove loze te na taj način sudjeluje u akumulaciji humusa i evoluciji tla u viši stadij.

To su tla rahle konzistencije sa odličnim vodno-fizikalnim svojstvima koja obuhvaćaju propusnost tla, vodeni kapacitet tla, kapacitet za zrak i drugo. Što se tiče kemijskog sastava, radi se o neutralnim do blago alkalnim tlima gdje pH vrijednost doseže vrijednost od 7,5 što predstavlja idealne uvjete za uzgoj vinove loze. Sadržaj organske tvari, odnosno humusa je za ovaj tip tla relativno visok, dok sadržaj makro i mikroelementa i njihov idealan odnos omogućava biljci da sama sebi stvori uvjete u kojima će se osjećati sigurno i zdravo.

Vino se radi u vinogradu, a ne u podrumu.
Vinari žive sa sezonom, godinom i različitim vremenskim uvjetima u uzgoju vinove loze i očuvanju grožđa od suše, ptica, raznih današnjih bolesti. Pravilnom prirodnom njegom tla uz upotrebu samo prirodnog stajskog gnojiva, a od životinja koje su isto tako njegovane u prirodi i slobodi, moguće je podići kvalitetu tla, tako da ono pravilno hrani lozu i štiti je od bolesti i nametnika.

Očuvanjem prirodne ravnoteže u vinogradu, razvijaju se korisni mikroorganizmi, koji se inače kroz današnju prekomjernu upotrebu kemijskog gnojiva i umjetnih zaštitnih sredstava u konvencionalnom načinu uzgoja uništavaju. Na taj način moguće je vinu vratiti maksimum njegove prirodnosti, mirise i opojnost, te ga zaštiti od nepoželjnih bolesti i nametnika.

Vinogradi Bolfan već sada se kreću putem prirodnog uzgoja i primjene biodinamičkih metoda u očuvanju kvalitete i prirodnosti.

www.hedonist-magazin.com/wine-drink

  • MATEJ ZARO I UROŠ ROJAC – dvije nezaobilazne adrese za ozbiljne ljubitelje prirodnih vina

    Ako ste u konstantnoj potrazi za novim vinskim uzbuđenjima i preferirate, k tome, prirodna vina, onda su ova dva vinara iz Slovenske Istre adrese koje obavezno morate posjetiti: Matej Zaro(Izola) i 14 km dalje prema unutrašnjosti Uroš Rojac(malo mjesto Gažon). Oba vinara posvećena su u najvećoj mjeri autohtonim sortama – malvaziji istarskoj i refošku– , dolaze … Objava MATEJ ZARO I UROŠ ROJAC – dvije nezaobilazne adrese za ozbiljne ljubitelje prirodnih vina pojavila se prvi puta na Hedonist Magazin.

  • BEOWINE OKUPIO BROJNE IZLAGAČE velika popularnost hrvatskih vina u Srbiji

    Na beogradskom sajmu vina BeoWine, koji se održavao u sklopu 42. međunardonog Sajma turizma, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore predstavilo se se i 12 hrvatskih vinarija – Iločki podrumi, Blato 1902, Kutjevo, Terzolo, Udruga Plavac mali Pelješac, PZ Vrbnik, Testament vinery, Galić vina, Dingač Skaramuča, Belje, Agrolaguna, Feravino. “U posljednje je tri godine rast izvoza … Objava BEOWINE OKUPIO BROJNE IZLAGAČE velika popularnost hrvatskih vina u Srbiji pojavila se prvi puta na Hedonist Magazin.

  • ESPRESSO NIJE NAPITAK, ESPRESSO JE TRENUTAK!

    Doista , kada razgovaram sa ljudima koji piju espresso uvijek spominju senzaciju kao trenutak kojem su osjetili okus i u drugom je okus nepovratno nestao… Dugogodišnji rad bariste obilježavaju komplimenti i osmjesi zadovoljnih klijenata te neiscrpni opisi okusa šalicu za šalicom, kao da sa svakim želimo zajedno doživiti taj trenutak. Zastrašujuć pogled klijenta kada mu … Objava ESPRESSO NIJE NAPITAK, ESPRESSO JE TRENUTAK! pojavila se prvi puta na Hedonist Magazin.