KABOLA – nezaobilazna stanica

Svatko tko kreće u Istru u potrazi za vrhunskim vinskim doživljajem, definitivno mora kušati vina Momjanštine. Ovo je regija iznimnih vinara koji su u potpunosti znali iskoristili potencijal sljubljene crvene i sive zemlje okrenute suncu.
Jedno od najvećih imena i nezaobilazna stanica, definitivno je vinarija Kabola.

Priča vinarije Kabola počinje davne 1981. godine iz koje još uvijek postoji nekoliko boca Muškata Momjanskog koje je obitelj proizvela. Naime, upravo su te boce i sama potvrda da su već tada postojali vinogradi i proizvodilo se vino, makar u obitelji pretpostavljaju da je tradicija i dulja od toga.
Te davne 1981.godine vino se radilo od svega nekoliko hektara vinograda, da bi danas ta brojka iznosila impresivnih 20 hektara. Osim same veličine vinograda, ono na šta su osobito ponosni i uvijek ističu je njihov dugogodišnji isključivo ekološki pristup za šta je vinarija Kabola i dobila ekološki certifikat.
Upravo ta najveća prednost u proizvodnji zna biti i najveća mana. Naime, ekološka je proizvodnja jako vezana uz vremenske prilike, ona uvelike određuje i količinu vina koja će se godišnje proizvoditi. No, oni se nikada nisu zamarali količinama, kvaliteta i najprirodniji mogući način proizvodnje od uvijek su bili prioritet. Osim samog ekološkog pristupa, njihov proces odležavanja vina u amforama, dovoljno govori o visoko podignutoj ljestvici u samom procesu proizvodnje vina.

Dobitnici su mnogih priznanja i nagrada ,od kojih ne postoje manje ili više bitna. Svaka nagrada je podjednako draga jer je dokaz da se sav taj trud i muka isplati. Na pitanje što ih motivira da bez obzira na težinu posla, uvijek iznova proizvode sjajna vina, odgovaraju:

Istina, ovo je jako težak posao, ali ne gledamo na sve to kao na posao, ovo je jednostavno postao naš stil života. Čovjek se sa vremenom nauči na taj ritam i na sve muke koje sa time dolaze. U biti, vino i vinograd su oni koji nas guraju i motiviraju da se i dalje borimo i proizvodimo sjajna vina. Sve je to jedan začarani krug iz kojeg ne možeš izaći jednom kada ga zavoliš, stalno te gura da se sve više trudiš i budeš što bolji.
Nažalost, ne postoji recept za uspjeh, tu je jako puno faktora koji se moraju posložiti da se uspije. Mladi koji se imaju namjeru baviti ovim poslom trebali bi znati kako ovaj poziv traži puno odricanja i žrtve, moraju znati da to nije elitni i lagani život.
Kada si toga svijesan i u sebi nosiš ljubav prema zemlji, prirodi, vinogradu i vinu, to je onda dobra baza za početak u ovom pozivu, sve ostalo dolazi sa vremenom.

Očarani ljepotom vinarije Kabola i prirode koja ju okružuje, krećemo pomalo dolje. Naravno, sa osmijehom na licu, obzirom da ambicija za proizvodnju još uvijek nemamo u budućnosti nas definitivno očekuje lakši dio posla, a to bi bila degustacija ovog i dalje ne sumnjamo više neko sjajnog vina.

www.hedonist-magazin.com/wine-drink

  • WINE&HERITAGE HOTEL ROXANICH u subotu II. Roses & Wine event

    U Wine & Heritage hotelu Roxanich u subotu 11. srpnja 2020. godine s početkom u 19 sati, održat će se II. Roses & Wine event. Nakon što je prvi, održan u lipnju, bio iznimno uspješan s odličnim odazivom, sada se priprema i drugo izdanje. I dok je lipanjski imao naglasak na okuse i mirise unutrašnje … Objava WINE&HERITAGE HOTEL ROXANICH u subotu II. Roses & Wine event pojavila se prvi puta na Hedonist Magazin.

  • Održan prvi PINK WEEKEND powered by Premium Visa

    S obzirom da 8. PINK DAY koji se inicijalno trebao dogoditi u ožujku, a onda je zbog COVIDA19 odgođen za lipanj kada ipak nije mogao biti održan zbog posljedica potresa u muzeju Mimara, organizatori su se prebacili u digitalni medij – barem do ožujka 2021. kada se nadaju odžati još bolji, bogatiji i sadržajniji PINK … Objava Održan prvi PINK WEEKEND powered by Premium Visa pojavila se prvi puta na Hedonist Magazin.

  • VINA od DAVNINA

    Ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodijelila je diplome vinarima za šampionska vina u pojedinim kategorijama u sklopu projekta pod nazivom „VINA od DAVNINA“. Povjerenstvo sasatavljeno od  ocjenjivača (enologa), ocijenilo je 159 uzoraka vina proizvedenih od 30 autohtonih sorti različitih godina berbeod 77 vinarate je dodijeljeno 7 šampionskih odličja najbolje ocjenjenim vinima u pojedinim kategorijama. Treće ocjenjivanje … Objava VINA od DAVNINA pojavila se prvi puta na Hedonist Magazin.