Krauthaker

Bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju kutjevačkog kraja prihvaća Vlado Krauthaker, ing. agronomije, enolog i od 1992. godine vlasnik Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker. Pri osnutku vinarija je u posjedu imala 1 hektar nasada vinove loze, a 2010. godine površine pod našim nasadima iznose 32 hektara. Još 68 hektara imamo ugovoreno kroz kooperaciju s privatnim proizvođačima.
Vinogradarstvo i vinarstvo Krauthaker posebnu pozornost posvećuje domaćoj autohtonoj sorti graševini koja često osvaja medalje na sajmovima i izložbama vina. Kao važnu odrednicu vlastite proizvodnje ističemo uzgoj vinove loze po eko principima te kontinuitet kvalitete.
Kvalitetu i uspješnost naših vina najviše opisuju mnogobrojna odličja dobivena na svjetski priznatim natjecanjima i ocjenjivanjima vina.

Naša vina

U našem podrumu njeguju se i dozrijevaju vina svih berbi – od kasne do izborne berbe prosušenih bobica. Zahvaljujući očuvanoj prirodi, pogodnoj klimi i podneblju, a nadasve kvalitetnoj zemlji na kojoj uz autohtonu graševine uzgajamo i poznate svjetske sorte grožđa – iz našeg podruma izlazi ukupno 25 različitih etiketa vina.

Stare tehnike

Čarolija boja, okusa i mirisa utkana je u našu cjelokupnu vinsku ponudu u kojoj se nalaze i vina kasnih i izbornih berbi. Eksperimenti i naša želja da u vinograde i podrum vratimo tehnike koje su se koristile prije više od 100 godina ugodno nas iznenađuju. Potvrda je to i daljnji poticaj našoj praksi uzgoja grožđa po ekološkim principima i u skladu s onime što nam govori priroda. U skladu s time, poslove obrade zemlje i vinove loze obavljamo kako se to nekada radilo – s konjima.

Govor prirode

Vino je uistinu čudesan proizvod. Toliko je detalja i nijansi koje utječu na konačni ishod koje treba obaviti vinogradar i vinar. No ono na što vinogradar ne može utjecati je priroda. Tijek vinogradarske godine teško je predvidjeti, a zadnjih godina svjedoci samo naglih promjena i ekstremnih vremenskih uvjeta kada se zna dogoditi da se u jednom danu izmjene sva četiri godišnja doba. Zato je za konačni rezultat potrebno iznimno iskustvo i znanje. Često je za vrhunsko vino presudno u pravom trenutku prepoznati što nam priroda govori

NOVOSTI