Malvazija istarska

Malvazija je suho, zlatno žuto vino sa zelenkastim nijansama. Puno je i krepko sa prepoznatljivom sortnom aromom, ugodnog i zaokruženog okusa. Okus je za razliku od nekadašnjih malvazija, svjež i skladan, voćni, ali ipak mediteranski pun. Specifična, diskretna aroma podsejća na miris bagremova cvijeta, pogotovo ako je grožđe s povišenih i dobro osunčanih položaja. Od voćnih aroma dominiraju jabuka, šljiva i marelica, a u zrelom vinu može se osjetiti i lagani gorkasti okus badema i lješnjaka, s određenim udjelom vanilina iz drveta. Od sorte malvazija istarska nastaje srednje jako do jako vino između 11.5 do 13.5 posto alkohola. Iako, alcohol kod nekih vina posljednjih godina prelazi 13 posto, što je obilježje jakih vina, obično ga prate i drugi glavni sastojci – visoki ekstrat i umjerena kiselost. Najčešće se popiju kao mlada jednogodišnja vina, ali one ponajbolje podnose i dozrijevanje od nekoliko godina. One se redovito čuvaju neko vrijeme u drvenim bačvama koje su najčešće hrastove, ali posljednjih godina često se rabe i bagremove koje su dosta porozne, čime ubrzavaju dozrijevanje vina Ovisno o tehnološkim postupcima obrade i prerade, boja se kreće u rasponu od zeleno-žutih preko slamnato-žutih pa sve do zlatno-žutih tonova.

Brzom širenju malvazije istarske pridonjele su promjene na tradicionalnom tržištu istarskih vina, ali i njene odlike: bujan rast , redovita velika do srednja rodnost, otpornost na gljivične bolesti i kvaliteta vina što nastaje iz njezina grožđa, naročito kada ono potječe s izrazitih vinogradskih položaja.
Koliko je njezino značenje u Istri, govori i podatak da se na inicijativu udruge Vinistra, ponajbolja vinske sorte dodatno označavaju – oznakom IQ ( Istrian Qualiti, istarska kvaliteta ). Markicu dobivaju samo vina proizvedena u skladu s posebnim pravilnikom koji regulira proizvodnju grožđa i vinifikaciju, a vina dobiju visoku senzornu ocjenu od stručnog povjerenstva.
Malvazija istarska ima i svoju čašu. Kreirao je Georg Riedel, najpoznatiji i proizvođač vinskih čaša u svijetu. Riedel inače u svom asortimanu ima čaše za sve značajnije svjetske sorte, a ovo je prva za jednu hrvatsku autohtonu sortu. Konačnom obliku čaše prethodilo je niz radionica na kojima su 42 vinska stručnjaka odabrala onu koji oblikom naglašava karakteristike svježe malvazije – voćnost, svježinu i mineralnost.

www.hedonist-magazin.com/wine-drink

  • WINE&HERITAGE HOTEL ROXANICH u subotu II. Roses & Wine event

    U Wine & Heritage hotelu Roxanich u subotu 11. srpnja 2020. godine s početkom u 19 sati, održat će se II. Roses & Wine event. Nakon što je prvi, održan u lipnju, bio iznimno uspješan s odličnim odazivom, sada se priprema i drugo izdanje. I dok je lipanjski imao naglasak na okuse i mirise unutrašnje … Objava WINE&HERITAGE HOTEL ROXANICH u subotu II. Roses & Wine event pojavila se prvi puta na Hedonist Magazin.

  • Održan prvi PINK WEEKEND powered by Premium Visa

    S obzirom da 8. PINK DAY koji se inicijalno trebao dogoditi u ožujku, a onda je zbog COVIDA19 odgođen za lipanj kada ipak nije mogao biti održan zbog posljedica potresa u muzeju Mimara, organizatori su se prebacili u digitalni medij – barem do ožujka 2021. kada se nadaju odžati još bolji, bogatiji i sadržajniji PINK … Objava Održan prvi PINK WEEKEND powered by Premium Visa pojavila se prvi puta na Hedonist Magazin.

  • VINA od DAVNINA

    Ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodijelila je diplome vinarima za šampionska vina u pojedinim kategorijama u sklopu projekta pod nazivom „VINA od DAVNINA“. Povjerenstvo sasatavljeno od  ocjenjivača (enologa), ocijenilo je 159 uzoraka vina proizvedenih od 30 autohtonih sorti različitih godina berbeod 77 vinarate je dodijeljeno 7 šampionskih odličja najbolje ocjenjenim vinima u pojedinim kategorijama. Treće ocjenjivanje … Objava VINA od DAVNINA pojavila se prvi puta na Hedonist Magazin.