NATURA TARTUFI


Tradicija bavljenja tartufarstvom u obitelji , u čijem je vlasništvu tvrtka Natura tartufi , seže u davnu 1932. godinu.
Direktor tvrtke Daniela Puh , četvrta je generacija koja se bavi tartufarenjem i općenito tartufarskim poslo , svoje znanje i iskustvo koje njeguje uspješno prenosi i na petu generaciju , kćer Paolu koja danas ima 12 godina i jedanaestomjesečnu Vitu.

NATURA TARTUFI

1932. godine pradjed Daniele Puh , Pietro Černeka prvi je u obitelji započeo sa lovom na tartufe i od toga zarađivao za život. Tih je godina Petro bio jedan od prvih koji se bavio tartufarenjem na području Sovinštine , nešto kasnije čuvši za to , tartufarenjem su se počele baviti i ostale obitelji toga kraja.
Roditelji Danijele Puh , Kvinto i Anita Zigante u lov na tartufe su počeli sa svojih tek pet/šest godina . Anita je svoje prve papučice za školu , knjige i bilježnice kupila upravo od novcem koji je zaradila tražeći tartufe. Anita danas ima iza sebe više od 50 godina iskustva u tartufarenju i dalje je vrlo aktivan tartufar, tartufar koji u lov kreće isključivo noću kada je šuma mirna i tiha te tada dobije potpunu koncentraciju svojih pasa tartufara.
Osim tartufarenjem , obitelj se ponosi svojom tvrtkom Natura d.o.o . koja je osnovana 1992. godine i te je godine tvrtka Natura prva u Hrvatskoj izvezla bijeli tartuf Tuber magnatum u Sad-e i to čini dan danas.Osim svježih tartufa tvrtka nudi široku paletu proizvoda od tartufa .
Natura d.o.o svojim klijentima jamči visoku kvalitetu sviježih tartufa kao i izuzetnu kakvoću svakog proizvoda od tartufa iz brenda Natura Tartufi.

KUŠAONA

Kako ne bi ostali samo na proizvodnji , firma Natura d.o.o se odlučila na none iskorake i tako klasičnu priču o tartufima ogrnula u novo ruho. Odlučila je ponuditi drugačiju , suvremeniju i moderniju prezentaciju tartufa.
Stoga je za svoje klijente uredila jedinstvenu kušaonu tartufa u Hrvatskoj u kojem će tartuf i stvarno i simbolično imati glavnu riječ.

SVAKI JE PROIZVOD PUNJEN SAMO NAJBOLJIM SIROVINAMA KOJE SU PAŽLJIVO SELEKTIRANE OD STRANE OBITELJI I PLOD SU VELIKOG TRUDA I LJUBAVI.

TARTUFI U TURIZMU
Tvrtka Natura d.o.o bavi se i turističkim dijelom .
U prekrasno uređenoj kušaoni tartufa , svojim gostima , domaćini nude degustaciju i prezentaciju svojih proizvoda .
Mnogima će biti posebno zanimljiva ponuda Lova na tartufe kao avanture u koju će se upustiti u društvu vrhunskog znalca Anite sa svojim profesionalnim psima tartufarima.
Putem ove pustolovine će se svatko tko poželi uroniti u tajne šuma Buzeštine i tartufarstva , uz stalno probijanje kroz granje i grmlje , osjetiti čari lova.
Po povratku iz Lova gosti imaju mogučnost guštati u proizvodima Natura Tartufa i finim zalogajima tradicionalne Istarske fritaje sa tartufima te desertu sa tartufima a sve to popraćeno je sa kapljicom finog istarskog vina.

TARTUFI U ISTRI

Tartuf je najcjenjeniji u Europi, iako se danas konzumira gotovo svugdje u svijetu. Uspijeva na području Francuske , Italije , Španjolske te Istre u Hrvatskoj.
Tartufa u svijetu ima oko 180 vrsta od čega 34 vrste žive U Europi . Istra je regija poznata po bijelom i crnom tartufu.
Najveći doprinos otkriću tartufa u Istri dali su Talijani. Direktor instituta za biologiju mora Massimo SELLA U Rovinju, istraživao je tlo u Istri i bio uvjeren da tu tartufi moraju rasti jer je tlo isto kao i u Italiji .Godine 1929. pozvao je svoje prijatelje Carla Testonija te Pietra Giovannelija u pokusnu potragu sa uvježbanim psom. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja prve bijele tartufe pronašli su u okolici Pazina kod Pazinskih novaki. Nakon dvije godine istraživanja službeno je dokazano da je Istra stanište bijelog tartufa Tuber Magnatum Pico koji je identičan onome iz Italije iz pokrajne Piemonte.
Sella je novost o bijelom tartufu podijelio sa barunicom Barbarom- Barbelies von Hutterott čija je obitelj željela Rovinj pretvoriti u ekskluzivno ljetovalište.
1933. godine Sella je sa barunicom u Livadama osnovao prvo poduzeće za istraživanje, skupljanje i izvoz tartufa. Grad Buzet , u kojem se nalazi tvrtka Natura d.o.o. 1999. godine proglašen je Gradom tartufa.
Tartufi u Istri uspijevaju u okolici Buzeta, Roča, Huma, Labina i Kršana prema Vižinadi i Grožnjanu te okolo Brtonigle do Kaštela i Buja . Najviše ga ima u okolici Buzeta te u Motovunskoj šumi.

POSTOJI JEDNA VRLO UMJEŠNO I ZNALAČKI SKRIVENA TAJNA .
SVAKIM JE DANOM MNOGI TRAŽE PA PUTEM OTKRIVAJU ONE MALE USPUTNE TAJNE.
TARTUFF JE SVOJE TRAGAČE SAM ODABRAO I NA NJIH SVOJ ZNAMEN UREZAO

www.hedonist-magazin.com/wine-drink

  • WINE&HERITAGE HOTEL ROXANICH u subotu II. Roses & Wine event

    U Wine & Heritage hotelu Roxanich u subotu 11. srpnja 2020. godine s početkom u 19 sati, održat će se II. Roses & Wine event. Nakon što je prvi, održan u lipnju, bio iznimno uspješan s odličnim odazivom, sada se priprema i drugo izdanje. I dok je lipanjski imao naglasak na okuse i mirise unutrašnje … Objava WINE&HERITAGE HOTEL ROXANICH u subotu II. Roses & Wine event pojavila se prvi puta na Hedonist Magazin.

  • Održan prvi PINK WEEKEND powered by Premium Visa

    S obzirom da 8. PINK DAY koji se inicijalno trebao dogoditi u ožujku, a onda je zbog COVIDA19 odgođen za lipanj kada ipak nije mogao biti održan zbog posljedica potresa u muzeju Mimara, organizatori su se prebacili u digitalni medij – barem do ožujka 2021. kada se nadaju odžati još bolji, bogatiji i sadržajniji PINK … Objava Održan prvi PINK WEEKEND powered by Premium Visa pojavila se prvi puta na Hedonist Magazin.

  • VINA od DAVNINA

    Ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodijelila je diplome vinarima za šampionska vina u pojedinim kategorijama u sklopu projekta pod nazivom „VINA od DAVNINA“. Povjerenstvo sasatavljeno od  ocjenjivača (enologa), ocijenilo je 159 uzoraka vina proizvedenih od 30 autohtonih sorti različitih godina berbeod 77 vinarate je dodijeljeno 7 šampionskih odličja najbolje ocjenjenim vinima u pojedinim kategorijama. Treće ocjenjivanje … Objava VINA od DAVNINA pojavila se prvi puta na Hedonist Magazin.